Disinfo Hackathon – To ΥΕΤ στη ΔΕΘ, σε ένα “Factual” διήμερο συνδημουργίας στην καρδιά της καινοτομίας!

Share This Post

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2022, το Disinfo Hackathon, ένα καινοτόμο διήμερο εκπαιδευτικό hackathon που έφερε κοντά ειδικούς σε θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης, startups & τεχνολογίας, με δραστήριους νέους συμμετέχοντες για έναν κοινό στόχο: την ανάπτυξη συνεργατικών λύσεων με τη συμβολή της τεχνολογίας και των ψηφιακών εφαρμογών για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. 

Το YET, πιστό στη δράση του ως ένας “τόπος” συνάντησης για εκπαίδευση, δημιουργία και καινοτομία είχε την χαρά να είναι μαζί με το DCN Global και το AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου, διοργανωτής του πρωτότυπου αυτού εκπαιδευτικού προγράμματος που υποδέχτηκε το κοινό στο Περίπτερο του Υπουργείου Ανάπτυξης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην καρδιά της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού. 

Κατά την τελετή έναρξης του Disinfo Hackathon, την πρωτοβουλία χαιρέτισαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, George J. Tsunis, και ο Franco Spicciariello, Head of Public Policy Italy & CEE, Amazon Web Services (AWS), εκφράζοντας την ενεργό στήριξη τους σε καινοτόμες, κοινωνικά οφέλιμες δράσεις.

Ο Βασίλης Τσουλής, YET CEO, κατά την τελετή έναρξης του Disinfo Hackathon

Στο Disinfo Hackathon υποδεχτήκαμε περισσότερους από 50 δυναμικούς συμμετέχοντες με διαφορετικό ακαδημαϊκό background και 20 εξειδικευμένους επαγγελματίες του οικοσυστήματος που πλαισίωσαν την πρωτοβουλία ως ομιλητές, μέντορες και κριτές. Η ατζέντα του δημιουργικού αυτού διημέρου περιλάμβανε εμπνευσμένες ομιλίες, διαδραστικές δραστηριότητες, και εκπαιδευτικά εργαστήρια, που επιμόρφωσαν, ψυχαγώγησαν και προετοίμασαν τις ομάδες να συνεργαστούν, να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν τις δικές τους ιδέες, διεκδικώντας την ευκαιρία να δουν την ιδέα τους να γίνεται πραγματικότητα, αφού το βραβείο του event ήταν η απευθείας συμμετοχή στη δεύτερη φάση του Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της NBG Business, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι συνολικά πέντε ομάδες που δημιουργήθηκαν από τους συμμετέχοντες προσεγγίσαν τέσσερις θεματικές ενότητες-challenges που επιλέχθηκαν από τους ειδικούς ως αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της πραγματικότητας, αφού αφορούσαν τις συνέπειες της παραπληροφόρησης στη δημοσιογραφία, την υγεία, τη διαφήμιση και τα brands αλλά και τη θρησκεία. 

Οι πρωτοποριακές ιδέες που σχεδιάστηκαν με ενθουσιασμό και συνεργασία από όλες τις ομάδες του διαγωνισμού υπό την πολύτιμη καθοδήγηση των έμπειρων μεντόρων και παρουσιάστηκαν μπροστά στους κριτές περιελάμβαναν:

  • Το Adhacks, ένα εργαλείο που ελέγχει το βαθμό συσχέτισης ανάμεσα στις διαφημίσεις που προτείνονται σε έναν χρήση του διαδικτύου και τις προηγούμενες αναζητήσεις του.
  • Το Health Check, ένας έξυπνος αλγορίθμος που ελέγχει τον βαθμό αξιοπιστίας των πηγών στο διαδίκτυο που σχετίζονται με την υγεία συγκρίνοντας άρθρα από επίσημα ιατρικά περιοδικά (journals). 
  • Το Disfairytellers, μια αφηγηματική προσέγγιση μέσα από παραμύθια και ιστορίες για την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα παραπληροφόρησης.
  • Το YouCheck, ένα εργαλείο ελέγχου ψυχολογικών παραμέτρων, όπως η στάση του σώματος και ο τόνος της φωνής, που αποσκοπεί στο να ελέγχει εάν είναι αληθή τα λεγόμενα των ομιλητών που προβάλλονται στο YouTube.
  • Και τέλος, το FACTUALS, ένα chatbot που απαντάει στις ερωτήσεις των χρηστών με επιβεβαιωμένες δημοσιογραφικές και ακαδημαϊκές πηγές.
Οι νικητές του Disinfo Hackathon FACTUALS μαζί με τον κ. Σπύρο Αρσένη και τους διοργανωτές

Το έξυπνο chatbot της ομάδας FACTUALS, ξεχώρισε και επιλέχθηκε από τους κριτές ως ο νικητής του hackathon που πήρε το εισιτήριο για τη δεύτερη φάση του Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds.  Την ανακοίνωση του νικητή που πραγματοποιήθηκε στο κλείσιμο του hackathon, είχαμε την χαρά να την κάνει ο κος Σπύρος Αρσένης, επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και του προγράμματος Business Seeds.

«Χρειάζεται ένα Οικοσύστημα για να Καταπολεμηθεί η Παραπληροφόρηση» 

Ο διήμερος διαγωνισμός καινοτομίας, προσέφερε στους συμμετέχοντες μια βιωματική εμπειρία καινοτομίας και σχεδιασμού ιδεών για την επίλυση προβλημάτων, αλλά και ένα απολαυστικό διήμερο δικτύωσης, συνεργασίας και συμμετοχικότητας. Πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και υποστηρίχθηκε από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα,  ενώ υλοποιήθηκε με την υποστήριξη και συνεργασία των Amazon Web Services (AWS), NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, Elevate Greece, Inside Story, Envolve Entrepreneurship, Industry Disruptors Game Changers ID-GC, Found.ation, Socialinnov, Thessaloniki Tech Lab & EduAct.

#DisinfoHacks #DisinfoHacksProject #DMM #misinformation #disinformation #FakeNews #Hackathon #DisinfoHackathon #TIF2022 #TIF #DCNGlobal #ADandPRLab #YET

« από 5 »

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

AI4AGRI EU Project 1st Newsletter

Συναρπαστικά νέα από το AI4AGRI! Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε την πρώτη έκδοση του Ενημερωτικού Δελτίου AI4AGRI, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην αποστολή μας να