Η δράση πραγματοποιήθηκε 9-18 Νοεμβρίου 2013 στην Δρέσδη της Γερμανίας. Είχε στόχο να φέρει κοντά αρχιτέκτονες, φωτογράφους, δημιουργούς video, ιστορικούς, παιδαγωγούς τέχνης, από Βουλγαρία-Σόφια, Γαλλία-Τουλούζη, Γερμανία-Δρέσδη, Ελλάδα-Θεσσαλονίκη, Ιταλία-Νάπολη, Κροατία-Ζάγκρεμπ, Τουρκία-Χακκάρι. Ο σκοπός ήταν να πραγματοποιήσουν έρευνα στα πεδία των ειδικοτήτων τους, σε σχέση με ένα εγκαταλειμμένο κτίριο της κάθε πόλης.
Επιπλέον, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοδοξούσε να προτείνει καινοτόμους και χρήσιμους τρόπους αξιοποίησης και επαναχρησιμοποίησης των κτιρίων της έρευνας, ώστε να τα μετατρέψει σε κέντρα δημιουργικής οικονομίας, όπου δημιουργικοί νέοι, καλλιτέχνες και επαγγελματίες θα συνεργάζονται και θα συμβάλουν στην πολιτιστική, οικονομική και δημιουργική δραστηριότητα της τοπικής κοινωνίας.
Μέσα από την φωτογραφία και το video καταγράφηκαν όλα τα στάδια της προετοιμασίας των ομάδων. Μέσα από την ιστορική έρευνα για τα κτίρια, καταγράφηκαν στοιχεία για το παρελθόν τους, την πορεία τους στο χρόνο, την σημερινή τους κατάσταση, τους σημερινούς ιδιοκτήτες κλπ. Οι αρχιτέκτονες παρείχαν χαρτογράφηση και σχέδια των κτιρίων, σε συνεργασία και με την φωτογραφία.
Τις πρώτες μέρες της δράσης οι συμμετέχοντες, φοιτητές, νέοι αλλά και έμπειροι επαγγελματίες, αλλά και ακαδημαϊκοί από διάφορους κλάδους παρουσίασαν την έρευνα τους: Αρχιτεκτονική και ιστορική ανάλυση και προβολή ντοκιμαντέρ. Στην συνέχεια, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Schloss Übigau (Κάστρο Übigau) και να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση του κ. Jörg Möser, σχετικά με το εγκαταλελειμμένο θερινό ανάκτορο, που είχε επιλέξει η ομάδα της Γερμανίας. Το επόμενο στάδιο ήταν να εργαστούμε σε δι-εθνικές ομάδες και να καταθέσουμε προτάσεις για την αξιοποίηση του κάστρου, του γειτονικού ιστορικού ναυπηγείου, του ποταμού Έλβα και του χωριού Übigau. Είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με κατοίκους, εργαζόμενους στην περιοχή, να εργαστούμε σε μικρές ομάδες, να μοιραστούμε απόψεις και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις για την περιοχή. Τέλος, πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας στην γκαλερί Raskolnikow.
Η ομάδα του ΥΕΤ παρουσίασε το αποτέλεσμα της προσπάθειας (ντοκιμαντέρ, φωτογραφία, παρουσίαση για το κτίριο και πρόταση αξιοποίησης) για την στοά του Αγίου Μηνά, μια μοναδική περίπτωση μοναστηριού που εξελίχθηκε σε εμπορικό κέντρο. Η ομάδα μας προσπάθησε να τονίσει την πλούσια ιστορία του κτιρίου (από τον 16ο αιώνα) και τις αλλαγές στην χρήση της στοάς μέσα στην εξελικτική πορεία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα ήταν συνολικά πολύ επιτυχημένο, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις για το μέλλον εγκαταλελειμμένων κτιρίων.
Στην ομάδα του ΥΕΤ συμμετείχαν:
Τσουλής Βασίλης – YET Coordination
Χεκίμογλου Ευάγγελος – Ιστορική έρευνα
Ρούπα Εφροσύνη – Ιστορική έρευνα
Μπουρλίδου Αναστασία – Αρχιτεκτονική μελέτη
Δραγάνης Βασίλης – Video making
Σταθόπουλος Θανάσης – Φωτογραφία
Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από πρόγραμμα Youth in Action της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συνεργάτες του προγράμματος:
Bulgaria: Center for Informal Education and Cultural Activities ALOS
Croatia: One new message
France: Association Bajo el Mar – BAM
Greece: Young Entrepreneurs of Thessaloniki – YET
Italy: Banshee Archaeological Resources
Turkey: Hakkari Üniversitesi Projeler Birimi
Δείτε εδώ μια καταγραφή της δράσης από την οργάνωση Association Bajo el Mar – BAM
Η ολοκλήρωση της προσπάθειας μας δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την υποστήριξη και την συνεργασία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ιδιοκτήτριας εταιρίας της στοάς του Αγίου Μηνά.
[Best_Wordpress_Gallery id=”66″ gal_title=”EU Program – Capture Culture”]