Η πρώτη μεγάλη δράση του YET στο Νότιο Αιγαίο ήταν η διοργάνωση στη Ρόδο ενός τριημέρου αφιερωμένου στην Νεανική Επιχειρηματικότητα και την δικτύωση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Σε αυτό το σκοπό το ΥΕΤ βρήκε συμπαραστάτη το “Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο”, έναν ΜΚΟ με δοκιμασμένο μηχανισμό, σημαντικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα και πρωτοβουλίες, αλλά και δεκάδες δράσεις αφιερωμένες στους νέους, για τις οποίες έχει ήδη λάβει και διεθνή θεσμική αναγνώριση.
Το “Τριήμερο για την Νεανική Επιχειρηματικότητα και τη δικτύωση των ΜΚΟ” ξεκίνησε τη Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου, το βράδυ με κλειστή συνάντηση με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Νέων του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο.
Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου το πρωί, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τοπικούς φορείς, την Αντιπεριφερειάρχη, κα Λίτσα Φτακλάκη, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Ρόδου, κ. Νίκο Τσουκαλά, και τον πρόεδρο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου, κ. Παναγιώτη Τσάκωνα. Το μεσημέρι δόθηκε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Ρόδου. Ακολούθησαν επαφές και επισκέψεις σε φορείς και επιχειρήσεις της Ρόδου, προς διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας, εξαγωγικών ευκαιριών και ανταλλαγής τεχνογνωσίας.
Το βράδυ της Τρίτης, στο “Ακταίον”, έλαβε χώρα ημερίδα αφιερωμένη στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με γενικό τίτλο: “ΜΚΟ: η δικτύωση σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον”. Ειδικότερα υπήρξαν ομιλίες για παραδείγματα δικτύωσης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, παραδείγματα συνεργασιών ΜΚΟ από όλο τον κόσμο και παρουσίαση της Πρωτοβουλίας Ελληνο-Γερμανικής Συνεργασίας για την Κοινωνία των Πολιτών. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από Ελληνικούς και Γερμανικούς κοινωνικούς φορείς το 2012 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τη συνεργασία ΜΚΟ των δύο χωρών για ενίσχυση της μεταφοράς τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ των δύο χωρών, σε θέματα όπως παρεμβάσεις υπέρ των αδυνάτων στην Ευρώπη, οι σχέσεις πολιτείας και αυτοδιοίκησης με τα σχήματα της κοινωνίας πολιτών, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η μετανάστευση και η εκπαίδευση. Οι Νέοι Επιχειρηματίες Θεσσαλονίκης – YET αποτελούν από τους βασικούς εμπνευστές και διοργανωτές της Πρωτοβουλίας, ενώ το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία αυτή, ήδη από την πρώτη συνάντησή της.
Την Τετάρτη, 20.02, συνεχίστηκαν οι επαφές με επιχειρήσεις και φορείς. Το απόγευμα της ίδιας μέρας στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα “Γεώργιος Καραγιάννης” του ΕΒΕΔ, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο “Επιχειρείν εν καιρώ κρίσης: Νεανική Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Ευκαιρίες”. Στο πρώτο μέρος τοποθετήθηκαν οι φορείς της Ρόδου. Υπήρξαν παρεμβάσεις από τον Επικ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου και Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα, τον Δήμαρχο Ρόδου, κ. Στάθη Κουσουρνά, τον Αντιπροέδρο του ΕΒΕΔ, κ. Γιάννη Κακλιό, το Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Μακρόπουλο, τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Παράρτημα Δωδεκανήσου, κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ρόδου, κ. Ιωάννη Ηρακλείδη. Στο δεύτερο μέρος της ομολογουμένως μαραθώνιας ημερίδας, παρουσιάστηκαν ευκαιρίες και παραδείγματα επιχειρηματικότητας εν καιρώ κρίσης.
Ο κ. Νίκος Ρέτσας, Διευθύνων Σύμβουλος της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου, παρουσίασε την προσπάθεια που πραγματοποιεί εδώ και καιρό η επιχείρηση να μετατρέψει το μελεκούνι στο προϊόν που θα γίνει συνώνυμο της Ρόδου στη συνείδηση των κατοίκων και των φίλων του νησιού και να το προωθήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως “το παραδοσιακό energy snack της Ρόδου”. Στη συνέχεια, ο Γιώργος Κριτσιωτάκης, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, παρουσίασε την προσπάθεια τυποποίησης των τοπικών προϊόντων και τη δημιουργία ενός νέου brand, του “ρω” (rho), αφιερωμένο στην Κυρά της Ρω, της μεγάλης Δωδεκανήσιας που τρεφόταν αποκλειστικά με τα προϊόντα που καλλιεργούσε η ίδια στη δωδεκανησιακή γη. Να σημειωθεί ότι στην αίθουσα βρισκόταν και ο Δήμαρχος Καστελλορίζου, κ. Γεώργιος Αχλαδιώτης, ανιψιός της Κυράς της Ρω, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Φώτη Χατζηδιάκο. Στη συνέχεια, ο κ. Νίκος Σισαμάκης παρουσίασε το υπό κατασκευή Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου που δημιουργεί η ΕΑΣΔ στους χώρους της CAIR στις Φάνες!
Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας, ο κ. Νίκος Θεοδώρου, από την Aegean Eco Lights παρουσίασε μία πρωτοποριακή επιχείρηση που ιδρύθηκε μόλις πριν λίγους μήνες στο νησί της Ρόδου και έχει ήδη καταφέρει να έχει πατενταρισμένες ευρεσιτεχνίες και πιστοποιήσεις στον τομέα του φωτισμού μέσω LED. Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας, Μιχάλης Καβουκλής, μίλησε για την “επιχείρηση στην εποχή του Web 2.0”, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και την ανάγκη κάθε επιχείρησης, φορέα ή ΜΚΟ, να έχει επαρκή γνώση και σαφή σχεδιασμό για τα κοινωνικά δίκτυα. Τέλος, η επιχειρηματίας κα Κατερίνα Σταματελοπούλου, μίλησε για το πώς μετά από πολλά χρόνια στον χώρο του εμπορίου λιανικής, αποφάσισε να στραφεί στην αναζήτηση νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μέσω της δημιουργίας ενός ελεύθερου διαδικτυακού χώρου έκφρασης, του flust.gr.
Το πρωί της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση φορέων και εκπαιδευτικών του Κέντρου Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, όπου κατέληξαν μεταξύ άλλων στη συμμετοχή των Νέων Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης σε Συνέδριο για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο.